Jeśli tak jak ja lubicie cukinię polecam Wam mega nieziemską sałatkę z surowej cukinii. Jak wiadomo cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Dlatego moja propozycja na dziś to połączenie jej z wyrazistością smaku oleju truflowego ? Pamiętajmy jednak, że cukinia jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Dodatkową zaletą jej jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza nasz organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością, ale ok przejdźmy do konkretów 🙂
Składniki :
1 cukinia
3 łyżeczki płatków migdałów
4 pokrojone w drobne paseczki suszone pomidory
ser parmezan
3 łyżeczki oleju truflowego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Umytą cukinię kroimy w cienkie, długie paski po długości całego warzywa, dodajemy pokrojone również w paseczki suszone pomidory, posypujemy płatkami migdałów oraz ścieramy ser najlepiej parmezan. Wszystko zalewamy dressingiem: ja wykorzystuję do tego gotową już zalewę z suszonych pomidorów, szkoda ją marnować?
3 łyżeczki zalewy z suszonych pomidorów łączę razem z 3 łyżeczkami oleju truflowego. Polewam całość delikatnie mieszając.
Smakuje nieziemsko!
Polecam ?